Begin forwarded message:
From: "Pauljan van kenniscentrum mediaonderzoek Mediapunt" <info@mediapuntvlaanderen.be>
Subject: Lancering DNR 2025
Date: 10 June 2025 at 11:14:28 CEST
To: "ike.picone@vub.be" <ike.picone@vub.be>
Reply-To: pauljan.truyens@vub.be
Geen afbeeldingen? WebversieOntdek op 18 juni de nieuwe DNR-cijfers📱
In deze nieuwsbrief:
- Aankondiging: Key trends uit het Vlaamse Digital News Report 2025
- Overzicht van recentste Onderzoeksfiches op Mediapunt
Beste lezer,Woensdag 18 juni presenteren imec-SMIT-VUB-onderzoekers in samenwerking met het kenniscentrum mediaonderzoek Mediapunt de key trends van het Digital News Report 2025.
In deze webinar focussen we op de belangrijkste verschuivingen rond nieuwsgebruik van Vlamingen. En plaatsen we deze inzichten waar kan en nodig in een internationale context. Ben je benieuwd naar wat de Vlaming denkt over genAI-gebruik in de journalistiek, wat die denkt over lokale journalistiek, en of en hoe de Vlaming omgaat met nepnieuws? Dit en nog veel meer komt aan bod.
Verder lijsten we ook zes recente onderzoeksfiches op over uiteenlopende onderzoeksdomeinen. Deze fiches kan je steeds terugvinden op de site van het kenniscentrum mediaonderzoek Mediapunt.
Veel leesplezier!
De MediapuntonderzoekersUitnodiging webinar 18 juni 🔍
EVENT - Lancering Digital News Report 2025
Zoals elk jaar komt het Reuters Institute of Journalism midden juni naar buiten met het Digital News Report. Dit rapport geeft inzicht in de nieuwsgebruiken en -attitudes van meer dan 92.000 mensen uit 46 markten wereldwijd. Sinds 2016 wordt ook de Vlaming (en Belg)aan de tand gevoeld.We hebben de jaarlijkse traditie om de key trends in een webinar te presenteren. Zo bent u onmiddellijk mee met hoe de Vlaming (anders) omgaat met nieuws. Dit jaar zal deze webinar doorgaan op woensdag 18 juni om 11u (via Teams). Inschrijven kan hier.
Deze keer behandelen we een waaier aan thema's, waarvan sommigen voortbouwen op die van voorgaande jaren:
- Hoe is het gesteld met nieuws mijden in Vlaanderen?
- In welk mate voelt de Vlaming zich (on)comfortabel bij het gebruik van genAI in het nieuws?
- Wat is de Vlaming zijn standpunt over personalisatie en contentmoderatie?
- Hoe bezorgd is de Vlaming over nepnieuws en welke verificatiestrategieën worden gehanteerd?
- Wat is het belang en de relevantie van lokaal nieuws in het nieuwsrepertoire?
Bent u geïnteresseerd in één of meerdere van deze onderwerpen? Neem dan deel aan de webinar. We voorzien ook voldoende tijd om vragen te stellen.
Praktisch
- 📅 Datum: 18 juni 2025
- ⌚ Tijd: 11u tot 12u
- 📍 Locatie: online via deze Teamslink
Rijke bron aan data
Het lijvige Reuters rapport biedt een overzicht van internationale trends en verschuivingen. Op nieuwsgebruik.be en mediapuntvlaanderen.be brengen we doorheen het jaar analyses op de Vlaamse data. Recente voorbeelden zijn:
- Audiovisuele toegangswegen tot nieuws
- Nieuwsgebruiken en -attitudes van Vlamingen zonder uitgesproken politieke voorkeur
Ook zullen we de komende maanden dataduiken en media.dossiers delen met jullie op basis van de DNR-data.
Nieuwe onderzoeksfiches
Er verschijnt heel wat onderzoek naar media in Vlaanderen. Dit is een overzicht van de recentste onderzoeksfiches op onze website.
Vertrouwen in kwaliteitsmedia: sleutel tot inclusie. De afgelopen jaren is discriminatie een steeds belangrijker onderwerp geworden in publieke debatten. Dit onderzoek analyseert hoe mediagebruik en vertrouwen hierin een rol spelen bij Belgische volwassenen. Het blijkt dat kijken naar publieke televisie samenhangt met minder aanvaardbaar vinden van discriminatie.
Hoe journalisten stelling nemen in politieke interviews. Dit onderzoek ontwikkelt een methode om journalistieke stellingname in politieke interviews te bestuderen. Het kijkt naar de vraagvorm (grammaticaal) en het gedrag van de interviewer (discursief). In het Vlaamse programma Terzake blijkt dat journalisten vaak stelling innemen, maar dat dit vooral afhankelijk is van het onderwerp van het interview eerder dan van de persoon die geïnterviewd wordt.
Nieuwsverslaggeving over transgender beroemdheden zorgt voor grotere acceptatie van transgender personen. Nieuwsverslaggeving over transgender beroemdheden kan bijdragen aan positievere attitudes ten opzichte van transgender personen en meer steun voor beleidsmaatregelen. De meeste mensen komen enkel via media in contact met transgender personen.
De kracht van Facebookvrienden: social advertising werkt vooral voor onbekende en symbolische merken. Deze studie onderzoekt hoe jongeren sociale advertenties verwerken, waarbij wordt gekeken naar het aantal vrienden dat een merk leuk vindt op sociale media. De studie benadrukt dat sociale advertenties effectiever kunnen zijn voor jongeren als ze goed worden ingezet, vooral voor onbekende of symbolische merken.
Hoe belangrijk is standpuntdiversiteit voor de geloofwaardigheid van het nieuws?. Dit onderzoek onderzocht hoe mensen nieuwsdiversiteit ervaren. De resultaten laten zien dat mensen diversiteit in meningen opmerken, maar dat de afwezigheid van diversiteit vaak niet wordt gezien. Het onderzoek benadrukt dat onderzoekers en beleidsmakers meer aandacht moeten geven aan hoe het publiek omgaat met nieuwsdiversiteit.
Nieuwsverslaggeving over transgender beroemdheden zorgt voor grotere acceptatie van transgender personen. Nieuwsverslaggeving over transgender beroemdheden zoals Bo Van Spilbeeck of Sam Bettens kan bijdragen aan positievere attitudes ten opzichte van transgender personen en meer steun voor beleidsmaatregelen. De meeste mensen komen enkel via media in contact met transgender personen.
Jouw onderzoek als fiche op Mediapunt? Dien het in via dit formulier.
Mediapunt is het Kenniscentrum Mediaonderzoek gefinancierd door de Vlaamse overheid. Meer over Mediapunt.Heb je vragen, opmerkingen of tips naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Je kan gewoon op deze mail antwoorden en je komt direct in onze inbox terecht. Alle reacties zijn welkom!
Denk je dat iemand anders interesse heeft in deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door!
Kreeg je hem doorgestuurd? Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief via onze website.